8/25/2016

Експертиза системи моніторингу та оцінювання результативності реалізації державної регіональної політики

16 серпня 2016 року члени Української асоціації оцінювання Лариса Пильгун і Михайло Савва представили співробітниками Мінрегіону експертний висновок щодо  системи МіО результативності реалізації державної регіональної політики.
Рішення про надання допомоги Мінрегіону в поліпшенні системи МіО  державної регіональної політики було прийнято 30 червня 2016 року на зборах УАО. Підставою для цього стала пропозиція віце-прем'єра Геннадія Зубка долучитися експертам УАО до вдосконалення системи МіО регіонального розвитку. З цією пропозицією Г. Зубко звернувся до УАО на зустрічі з громадськістю в Києво-Могилянській академії. Зобов'язання підготувати експертний висновок на систему МіО Мінрегіону взяли на себе голова правління Експертної групи «СОВА» М. Савва і його заступник Л. Пильгун, комунікаційну складову УАО із Мінрегіоном забезпечив Артем Мірошниченко.
Директор департаменту регіонального розвитку Мінрегіону Олена Кучеренко та заступник директора цього департаменту - начальник відділу моніторингу регіонального розвитку Олена Бойко висловили своє бачення переваг і недоліків наявної системи МіО, висловили очікування до оновленої системи МіО від Мінрегіону (можливості  оцінити  рівень  конкурентоздатності  областей України, відповідність вимогам Європейського Союзу до МіО).
Експертний висновок було підготовлено протягом двох тижнів, документ містить  оцінку можливостей наявної  системи МіО,  її проблем і обмежень, а також безпосередньо  рекомендації щодо її удосконалення.
На думку авторів експертного висновку наявна система МіО Мінрегіону державної регіональної політики підготовлена досить компетентно. Система (в щорічному варіанті) є комплексною і дозволяє оцінювати всі значущі для регіону і країни зміни ... Ідеальні системи моніторингу та оцінки не створюються з першої спроби, оскільки обов'язково вимагають коректування за підсумками практичного використання. Діюча система може розглядатися в якості пілотного проекту, який вдосконалюватися. Експерти порекомендували, серед іншого, узгодити та/або інтегрувати наявні  системи моніторингу, зокрема систему моніторингу державної регіональної політики (створену фахівцями Мінрегіону) та систему моніторингу децентралізації (створену в рамках українсько-швейцарської програми DESPRO). 
Представники Мінрегіону повідомили, що вони вже працюють над впровадженням низки рекомендацій Л. Пильгун і М. Савви ( текстом експертного висновку працівники Мінрегіону ознайомилися напередолні зустрічі).
Представники Мінрегіону та експерти УАО обговорили також важливість вдосконалення процедур моніторингу та оцінювання регіональних стратегій розвитку. Міністерство активно впроваджує моніторинг і оцінювання в практику регіональних адміністрацій і готове співпрацювати в цьому напрямку з представниками громадянського суспільства.

Михайло Савва

Немає коментарів:

Дописати коментар