9/22/2016

Експертний погляд на стратегії регіонального розвитку

22-23 вересня 2016 року М.Савва та Л.Пильгун на запрошення Мінрегіонбуду взяли участь у семінарі-нараді "Розвиток регіонів. Інструменти та механізми стимулювання розвитку" у м. Одеса.
На заході Представники Мінрегіонбуду відзначили позитивні зміни розвитку регіонів за результатами моніторингу, які полягають у збільшенні обсягів промислового виробництва у 18 регіонах, збільшенні обсягів будівельної продукції у 16 регіонах, збільшенні обсягів надходження капітальних інвестицій у 22 регіонах, збільшенні обсягів прямих іноземних інвестицій у 18 регіонах, зростанні доходів місцевих бюджетів у всіх регіонах (в середньому на 48,4%), уповільненні темпів скорочення обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по Україні тощо.
Мінрегіонбуд повністю врахував запропоновані експертами ЕГ ГО «СОВА» зміни до системи моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів (див. рекомендації). Учасники заходу також долучилися до обговорення наявної системи моніторингу, запропонували більш точні та об’єктивні методи обрахування окремих показників.
М.Савва проаналізував проблеми стратегічного планування в регіонах України (див. презентацію та аудіо запис). Виступ спровокував чимало запитань формулювання зрозумілих і вимірюваних мети, завдань і результатів стратегічного плану, а також необхідності цього документу та його співвідношення з іншими документами (планами заходів, програмами тощо).
Головною ідеєю першого дня заходу була наступна: регіон має перейти на самофінансування, стратегічне та оперативне планування мають бути головними інструментами визначення потреб та розподілу коштів на їх задоволення задля розвитку регіонів та покращення добробуту населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар