9/12/2016

Сіємо розумне… Польський досвід децентралізації для України

9.09.16 у м. Києві відбувся семінар в рамках проекту «Децентралізація на практиці II. Польський досвід децентралізації та самоврядної освіти для лідерів громад з 7-ми областей Центральної України». Організаторами семінару є Фонд TERRA HUMANA (Польща), Товариство Лева, Центр Розвитку Громад «Перспектива» та Експертна група «СОВА».
У семінарі взяли участь представники декількох міністерств, Київської міської Ради та Київської міської державної адміністрації, районних в місті Києві державних адміністрацій, голови сільських, селищних і міських рад (зокрема Києво-Святошинського району Київської області), представники Асоціацій міст України та Асоціації сільських та селищних рад, а також представники громадських рад і громадських організацій, самоврядних утворень. Захід виявився дуже затребуваним – прохання про участь тривали до самого початку семінару
Відкриваючи семінар, голова правлення Експертної групи «СОВА» Михайло Савва підкреслив важливість співпраці влади і громадянського суспільства у реформах децентралізації.
Польські колеги протягом двох років беруть участь у подібних заходах в Україні. На кожному заході розглядався досвід Польщі з децентралізації, а також чинники успіху децентралізації, такі як законодавча база, законослухняність, менталітет.
Дорота Збіньковска, депутат ради столиці Польщі, відповіла на численні запитання щодо досвіду децентралізації Варшави. Учасники семінару цікавились питаннями права власності на комунальні підприємства, заходами підтримки соціального підприємництва, питаннями освітніх закладів та закладів охорони здоров'я тощо, а також розповідали про проблеми децентралізації Києва та області, нагальну потребу створення рад депутатів в районах міста, труднощі об'єднання громад.
Першим питанням до Польських колег було наступне: «Чи був в Польщі тиск центральної влади на громади, щоб змусити їх об'єднатися?». Відповідь виявилася несподіваною: був лише тиск на місцеву владу від людей, які добре розуміли переваги укрупнення громад. В результаті такого укрупнення польські громади отримали самодостатність.
Анджей Кузьміньскі, Павел Ментельскі та Ярослав Біттель розкрили на семінарі наступні питання: децентралізація та адміністративна реформа в Польщі; формування муніципальних утворень і їх права; принципи реформи органів місцевого самоврядування, структура і функціонування органів місцевого самоврядування в Польщі; регулювання системи самоврядування польської столиці; моніторинг реформ та регіонального розвитку в Польщі; участь місцевих громад у формуванні публічних рішень.
За кожним виступом польських фахівців було багато запитань від учасників семінару. Питання ще довго тривали по закінченню заходу. Серед завершальних питань великий блок був присвячений моніторингу та оцінки децентралізації в Польщі. Для польських колег необхідність моніторингу - аксіома: дуже важливо знати, куди і з якою швидкістю йде процес. Поляки вирішили це питання в законі, який визначав весь складний комплекс децентралізації.
Організатори запропонували учасникам продовжити спілкування на на сторінці проекту: https://www.facebook.com/DecentralizationNow.eu/, де можна поставити запитання польським експертам і отримати розгорнуту відповідь. Матеріали, присвячені децентралізації, можна знайти на сайті www.DecentralizationNow.eu. Чимало матеріалів перекладено на українську мову, наприклад, статут однієї з польських гмін. Усі презентаційні матеріали київського семінару також будуть розміщені на цьому сайті.
Даний проект співфінансовано за посередництвом Фонду Міжнародної Солідарності в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії з коштів допомоги задля розвитку Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща, а також Канадського Міністерства Закордонних Справ, Торгівлі і Розвитку (DFATD).

Немає коментарів:

Дописати коментар